Ötvenhat és június 4. Karikája


Ötvenhat éves korában meghalt Korognai Károly színész-rendező, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója – „tragikus hirtelenséggel” hunyt el.

Ismerjük ezt a szóösszetételt. Tudjuk mit jelent és mi van mögötte. De vajon kellően ismertük-e a Karika becenévre hallgató színészt, rendezőt, direktort? Nem tudom. Pedig ott voltam az esküvőjén, húztam darabját, dramaturgként kotnyeleskedtem bele a Virágot Algernonnak átiratába (Vígszínház), láttam-tapasztaltam a cselekvőkészségét, amikor egy Budai Parkszínpad-i színészzenekar koncertről taxival vitt minket a zuglói pályaudvarra, ahol egy perccel lecsúsztuk az utolsó vonatot, majd vissza a Nyugati-ba, ahol megvárták velünk a postavonat indulását. Láttam Fehérváron, nyaraltam vele Agárdon. Vittem neki darabátírást, most már magával vitte. Egyszerre kaptunk 2001-ben díjat.

A magánélete ködös volt előttem. Utoljára elődje, Nikolényi István temetésén találkoztunk. Furcsa volt. Szeretetigényes. Magányosan csapongó. Beszélt, de talán maga sem tudta miért és miről. Pedig csak a ravataltól vonultunk a sírig.

Nem egészen 2 hónapja hívott fel a semmiből, hogy beszélgessünk, találkozzunk. Húsvét jött, mondtam – szinte rutinból –, majd utána.

Nincs utána. És nem lesz utána.

Június negyedikén megelégelte, befejezte, eldobta, vagy, ahogy volt felesége fogalmazott fb-posztjában: döntött…

Június 4-e Trianon. Június 4-e Latinovits Zoltán öngyilkosságának napja.

Nincsenek véletlenek.

„Korognai Károly 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában, majd a Vígszínházba szerződött. 1991–1998 között szabadfoglalkozású színész volt, 1999-től 2003-ig igazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Ezt követően Veszprémbe, Kassára, majd Miskolcra szerződött” – fogalmaz a halottakról szóló kíméletlen egyszerűséggel az MTI.

Az utóbbi években a Zsombói Szabadtéri Színpad programjain dolgozott. Egy ősbemutatóra készült, a Lúdas Matyiból írt musicalt. Július 7-re tervezték a darab ősbemutatóját.

Ha lesz, megnézem.

Ég Veled, Karika! Ezt most jól elverted rajtunk. Háromszor? Ki tudja.

https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/38994/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?