Lux Elvirára emlékezve


„Mindig is ellenállhatatlan vágyat éreztem a segítségadásra-nyújtásra” – Lux Elvirára emlékezve

Lux Elvira szexuálpszichológus 1929. január 2-án, Ózdon született, a középiskolát már Egerben végezte el, majd egy alkalommal Budapestre szökött édesanyja tudta nélkül, ahol dr. Szentágothai János világhírű agykutató és anatómus kezei alá került. Ebből adódóan ekkor még az emberi test és emberi szervek álltak tanulmányai és munkája középpontjában, de nem elégedett meg ennyivel. Ahogy megfogalmazta: „Valami belső késztetést éreztem: valami mással, nem az aggyal, mint szervvel, hanem ami az ember agyában honol, a lényével, a pszichéjével kellene foglalkoznom.” Így került át a SOTE-ről az ELTE-re, ahol 1964-től pszichológia szakra járt. 1969-től elsőként alkalmazták a SOTE I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán, mint pszichológust, ahol 20 évet töltött.

„Nagy szó volt ez. Nem volt még példa rá, hogy pszichológust alkalmazzanak a pszichoszomatikus, szervi tüneteket, alapvetően nőgyógyászati eseteket megoldó klinikán. 1969-et írtunk ekkor. Eleinte fogalmam sem volt, hogy mihez kezdjek, de nekik sem sokkal több, nemigen tudták, mire is használhatnának engem….Lassan kialakítottam az önálló területemet.”

1970-től rendszeresen tartott előadásokat, tanórákat és alakította ki pacientúráját, majd az addig háttérbe szoruló területtel, a funkcionális meddőségi zavarokkal kezdett el foglalkozni, vagyis olyan párokat kezelt, akiknél a meddőség nem szervi probléma miatt, hanem érzelmi gondok miatt alakult ki. „Milyen az érzelmi viszonyuk? – ezt a kérdést tettem fel betegeimnek. Ha nem is váratlan, de mindenképpen meglepő gondok kerültek felszínre a vizsgálatok, kezelések és beszélgetések során.”

Munkájával kapcsolatban több könyve is megjelent; az első 1980-ban, majd ezt számos írás követte, többek között a Férfisorsok, Anyának születtem?, Magány és társ – féltékenység és hűség.

Munkájáról, hivatásáról így vélekedett: „…a pszichológusi munka tapasztalata három alapvető dologra megtanított. Elsősorban: hallgatni, meghallgatni. Másodsorban: kérdezni, nem direkt módon, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a beteg nyíljon meg, mondja el, ami a szívét nyomja. Harmadsorban: a tünet látható, az ok láthatatlan, mégis a jól kikérdezett páciens válaszai visznek el a háttérokokhoz. Munka közben egyre biztosabban éreztem; hazataláltam, jól vagyok a bőrömben.”

Lux Elvira szexuálpszichológus, adjunktus, író, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke július 20-án, 87 éves korában hunyt el.

Címkék: Hírek
https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/28803/pics/14690961823621940_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?