Elment a Mágus


Hetvennégy éves korában elhunyt Verebes József, a mágus. Legendássá nőtt futballedzőként, hiszen kétszer vezette csúcsra a Győrt – akkor még Rába ETO-t –, majd egyszer az MTK-t és benne volt a Honvéd egy bajnoki címében is. Kétszer volt szövetségi kapitány is, az ő irányátásával vertük a lengyeleket 5–3-ra, amikor Détári Lajos a szögeltzászlótól lőtt gólt. 

Lehet, hogy nem ő volt a legképzettebb edző és az is lehet, hogy csak nevetne azon, amit a pro licences képzésen tanítanak.

Ott nem esik szó a mágiáról, a varázslatról – vagyis arról, amiben ő a legjobb volt. Volt játékosai mesélik, hogy nagyon értette a futballt. Nemcsak azért, mert elképesztően tudott motiválni, hanem azért is, mert nem olvasta, hanem írta a játékot. Talán azért, mert nemcsak sportnak, hanem valóban játéknak tekintette a labdarúgást. 

Valószínűleg ezért tudott sikeres lenni. Nem is új dolgokat talált ki, csak mindent egy kicsit másként csinált. 

Az egyik utolsó legendás figurája volt a magyar labdarúgásnak. Ebben a plasztikus, letisztult világban szinte lehetetlen azt elképzelni, hogy egy edzőnek fotelje van a pálya szélén és onnan irányít. Verebes József ezt is megtette, mert megtehette, hiszen zseni volt. 

Elhitette a nem olyan ügyes játékossal is, hogy ő a világ legjobbja, mert tudta, hogy hit nélkül nem lehet futballozni. 

És élni sem. 

Épp ezért volt ijesztő látni mostanában azokat a képeket, amelyeken már nem csillogott a szemében az életkedv, a vidámság, a vagányság. Verebes József elveszítette a hitét a labdarúgásban. Talán akkor, amikor az általa rajongásig szeretett Győri ETO-t kizárták az NB I-ből és az NB III-ba sorolták. Lehet, hogy ez volt az, amit nem tudott megemészteni. 

A magyar futball meghatározó egyénisége távozott vasárnap délután. Olyan ember, aki folyamatosan a focival foglalkozott, volt amikor dolgozott érte, volt amikor szurkolt és volt amikor aggódott. Pedig tudta, hogy „meglátja mester menni fog!”

Mágus! Isten nyugosztalja. 

https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/25837/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?