Elment a rádiós legenda


(In memoriam Meixner Mihály)

Vízkeresztre magához szólította az Úr Meixner Mihályt (†87), kinek hangját nagyon sokan ismerték, ha máshonnan nem, a Ki nyer ma? című műsorból biztosan. A népszerű, zeneértő rádiós Budapesten született 1928. november 13-án. Zenei Tanulmányait a Nemzeti Zenedében és az Állami Zenekonzervatóriumban végezte. Tanárai voltak Szervánszky Endre és dr. Major Ervin, míg Vaszy Viktortól magánúton tanult vezénylést.

Kép: Café Momus (momus.hu)

1957-ben lett a Magyar Rádió munkatársa és az ott végigdolgozott évtizedek alatt nagyon sokat tett a zenekultúra terjesztéséért. A Rádió Nemzetközi Zenei Műsorcsere rovat vezetőjeként, Európa számos rádiójában megfordult, sok város zenei életéről készített műsort és a Magyar Rádió meghívására érkezett világhírű művészekkel nemcsak hivatalos, hanem baráti kapcsolatot is ápolt. Személyes emlékeit, anekdotáit is felhasználta egyik legkedvesebb, a Mi a titka? című több évtizeden át futó műsorában, amelyet a Kossuth Rádió közvetített. Évtizedeken keresztül nagy szeretettel és lelkesedéssel vett rész a Ki nyer ma? műsorában, később ennek utódműsorában a Katolikus Rádióban. Számtalan egyéb zenei műsor szerzője, szerkesztője, műsorvezetője, ismeretterjesztő tanulmányok írója, a TIT Szabadegyetemének előadója volt. Korszakos munkásságát Erkel-, Ezüst Toll- és Szabolcsi Bence-díjjal ismerték el.

Több generáció nőtt fel az ő műsoraiból tanulva, és szakértő, szellemes és mindvégig emberi előadásainak hatására kezdte érteni és szeretni a klasszikus zenét. Meixner Mihálynak köszönhetően a magyar rádióhallgató a karosszékéből hallgathatott számtalan színvonalas produkciót külföldi operaházakból és hangversenytermekből, megismerhette a jelentős európai városok zenei életét és kiváló kapcsolatainak köszönhetően sok világsztárt is.

Utoljára egy újévi bécsi koncert alkalmából hallhattuk hangját a Bartók rádión.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a rádió szerelmeseit és a komolyzene barátait. Az égi hangversenyteremben bizonyára kiemelt hellyel várják. Nyugodjék békében, drága Tanár Úr!

Címkék: Hírek, Nekrológ
https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/23684/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Nekrológ
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?