Elhunyt Czeizel Endre


A genetikus lánya, Czeizel Barbara hétfő reggel tájékoztatta az MTI-t, hogy édesapja a hajnali órákban meghalt. Az ország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb tudósa hosszú ideje küzdött a leukémiával, és hiába volt a kemoterápia, vagy Czeizel utolsó nyilatkozatai arról, hogy utolsó csepp erejét is összeszedi, küzd, mert élni akar – az ismert genetikus 81 éves korában távozott az élők sorából.

 Az 1935. április 3-án született Czeizel Endre első generációs értelmiségiként szerezte diplomáját 59-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A végzés után közel 11 évig, 69-ig volt az országos Közegészségügyi Intézet kutatója, miközben mellékállásban a János Kórház szülészeti osztályán dolgozott. 1973-ban a humángenetikai és teratológiai laboratórium főorvosa a lett, 96-tól pedig a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójává nevezték ki, ahol egészen nyugdíjazásáig (1998) tevékenykedett. Noha egész életében nőgyógyásznak készült, egy továbbképzés teljesen megváltoztatta az életét. Onnantól egyetlen célja volt: genetikai vizsgálatokon keresztül kutatni és megelőzni a különböző veleszületett betegségeket. 2000-ben Kennedy-díjjal méltatták az Egyesült Államokban egyik legfontosabb kutatási eredményéért: Czeizel rájött, hogy a folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal megelőzhető, hogy a baba nyitott gerinccel jöjjön a világra. A díjat tudós berkekben egyébként a Nobel-díj előcsarnokaként szokás emlegetni. Noha a magzatvédő vitamin eredetileg nem az ő, hanem Richard Smithells gyerekgyógyász gondolata volt még 1980-ban, a magyar tudós igazolta, hogy a megfelelő vitaminok kombinálásával akár 90 százalékos biztonsággal védheti ki a vitamint szedő kismama a terhesség alatt kialakuló velőcsőzáródási rendellenességet. A forradalmi innovációról szóló – Dudás István nőgyógyásszal közösen írt – tanulmánya a világ leghíresebb orvosi folyóiratában, a New England Journal of Medicine nevű lapban jelent meg. A magzatvédő vitamin bejárta a világot, de amíg az Egyesült Államokban példátlan népszerűségnek örvend, addig nálunk a terhes nők csupán 10 százaléka szedi.

Czeizel tagja volt a MTA-nak, elnöke a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, szakértője az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO), a washingtoni Humángenetikai Világkongresszus munkáját pedig alelnökként segítette. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, amit 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje követett, 2014-ben pedig átvehette az életművéért járó Semmelweis-díjat. Saját bevallása szerint a legnagyobb elismerés viszont az volt, hogy innovációja segítségével több tízezer édesanya hozhatott világra egészséges gyermeket.

https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/19704/pics/lead_800x600.png
Halottaink,Hírek,Nekrológ
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?