Overdose több volt, mint egy "celebló"


Kincsem és Imperiál után a következő magyar csodaló Overdose. Gyakorlatilag világsztár volt, amolyan „lóceleb”. Legalábbis a bulvármédia számára, mert eladható volt a sztorija. De ennél sokkal többet tudott, valódi teljesítmény volt mögötte. Tegnap délután, súlyos betegségben, egy németországi tenyésztelepen elpusztult.

Overdose 10 éves volt, első versenyét kétesztendős korában, 18 hosszal nyerte meg. Sorozatban hozta fölénnyel a versenyrekordokat, egymás után 12 alkalommal volt veretlen. 2008-ban a világranglista harmadik helyezettje lett, de egy patairha-gyulladás megtorpantotta a karrierjét. 

Tulajdonképpen ekkor indult be a médiakarrierje, ami már nem csupán a teljesítményről szólt: aggódtunk érte, hosszadalmas lábadozását különböző rémhírek árnyékolták. Közben megtudtuk, hogy nevét – aminek jelentése Túladagolás - a tulajdonos lányának köszönheti. de szóba került az Obsession – vagyis Megszállottság - és az Orient Expressz is,ám ezek a nevek már foglaltak voltak. Mivel az Overdose-t túl hosszúnak találták a lovászok, Dóznak becézték. 2010-ben tért vissza, de két megnyert futam után csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén. Egy évvel később viszont ismét győzött, mégpedig Hoppegartenben, majd a Haydock Parkban és a Royal Ascoton is újfent bizonyította egyedülálló tehetségét: utóbbi helyszínen a negyedik helyen ért célba. 2011. november 13-án, Rómában futott utoljára, és akkor győzött. Ezután Németországba került fedezőménnek. A ló értékét másfél milliárd forintra is becsülték, ehhez képest fedezési díja csupán 1,2 millió forint volt.

Overdose státusza is elég zűrös volt: tulajdonosa 2009. április 30-ig Mikóczy Zoltán, aki eleinte nem is tudta, mekkora kincs van a birtokában. A külsőre jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért vásárolta. 2009. május 1-jétől egy szindikátus tulajdonába került, melynek Mikóczy Zoltán mellett rövid ideig még két tagja volt, de aztán Mikóczy ismét egyedüli tulajdonos lett. 2010 -ben megalakult OVERDOSE Vagyonkezelő Kft., melynek egyetlen vagyona az alapításkor az 1,5 milliárd forintra értékelt versenyló volt. Ennek a társaságnak a tulajdonrészéből vásárolt az öt cégből álló befektetői csoport. Mikóczy Zoltán tulajdonrésze 50%-ra csökkent, a másik 50% jogán az öt új társtulajdonos osztozott, 10–10%-ban. Az öt új tulajdonos cég és képviselői: Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. alapítója, Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, és Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese. A ló 50%-os tulajdonjogát az érintett cégek kétszáz millió forintért vásárolták meg.

Mellékszál ugyan, de Overdose felfedezőjét, Mikóczy Zoltán nemrég letartóztatták. A gyanú szerint egy cukorral kereskedő bűnszervezet tagja volt. A banda 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el.

A világklasszis csodalóról még életében dokumentumfilm készült, könyvet írtak róla és megihletett több festőművészt is. Zsokéja valamennyi versenyét piros-fehér-zöld mezben futotta.

Overdose 13. győzelme, link: 

https://www.youtube.com/watch?v=7MnNj_OdxaE

https://nekrolog.blogstar.hu/./pages/nekrolog/contents/blog/13934/pics/lead_800x600.jpg
Halottaink,Hírek,Nekrológ
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?