2016.07.21.

„Mindig is ellenállhatatlan vágyat éreztem a segítségadásra-nyújtásra” – Lux Elvirára emlékezve

Lux Elvira szexuálpszichológus 1929. január 2-án, Ózdon született, a középiskolát már Egerben végezte el, majd egy alkalommal Budapestre szökött édesanyja tudta nélkül, ahol dr. Szentágothai János világhírű agykutató és anatómus kezei alá került. Ebből adódóan ekkor még az emberi test és emberi szervek álltak tanulmányai és munkája középpontjában, de nem elégedett meg ennyivel. Ahogy megfogalmazta: „Valami belső késztetést éreztem: valami mással, nem az aggyal, mint szervvel, hanem ami az ember agyában honol, a lényével, a pszichéjével kellene foglalkoznom.” Így került át a SOTE-ről az ELTE-re, ahol 1964-től pszichológia szakra járt. 1969-től elsőként alkalmazták a SOTE I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán, mint pszichológust, ahol 20 évet töltött.

„Nagy szó volt ez. Nem volt még példa rá, hogy pszichológust alkalmazzanak a pszichoszomatikus, szervi tüneteket, alapvetően nőgyógyászati eseteket megoldó klinikán. 1969-et írtunk ekkor. Eleinte fogalmam sem volt, hogy mihez kezdjek, de nekik sem sokkal több, nemigen tudták, mire is használhatnának engem….Lassan kialakítottam az önálló területemet.”

1970-től rendszeresen tartott előadásokat, tanórákat és alakította ki pacientúráját, majd az addig háttérbe szoruló területtel, a funkcionális meddőségi zavarokkal kezdett el foglalkozni, vagyis olyan párokat kezelt, akiknél a meddőség nem szervi probléma miatt, hanem érzelmi gondok miatt alakult ki. „Milyen az érzelmi viszonyuk? – ezt a kérdést tettem fel betegeimnek. Ha nem is váratlan, de mindenképpen meglepő gondok kerültek felszínre a vizsgálatok, kezelések és beszélgetések során.”

Munkájával kapcsolatban több könyve is megjelent; az első 1980-ban, majd ezt számos írás követte, többek között a Férfisorsok, Anyának születtem?, Magány és társ – féltékenység és hűség.

Munkájáról, hivatásáról így vélekedett: „…a pszichológusi munka tapasztalata három alapvető dologra megtanított. Elsősorban: hallgatni, meghallgatni. Másodsorban: kérdezni, nem direkt módon, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a beteg nyíljon meg, mondja el, ami a szívét nyomja. Harmadsorban: a tünet látható, az ok láthatatlan, mégis a jól kikérdezett páciens válaszai visznek el a háttérokokhoz. Munka közben egyre biztosabban éreztem; hazataláltam, jól vagyok a bőrömben.”

Lux Elvira szexuálpszichológus, adjunktus, író, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke július 20-án, 87 éves korában hunyt el.

Címkék: Hírek
2016.01.06.

(In memoriam Meixner Mihály)

Vízkeresztre magához szólította az Úr Meixner Mihályt (†87), kinek hangját nagyon sokan ismerték, ha máshonnan nem, a Ki nyer ma? című műsorból biztosan. A népszerű, zeneértő rádiós Budapesten született 1928. november 13-án. Zenei Tanulmányait a Nemzeti Zenedében és az Állami Zenekonzervatóriumban végezte. Tanárai voltak Szervánszky Endre és dr. Major Ervin, míg Vaszy Viktortól magánúton tanult vezénylést.

Kép: Café Momus (momus.hu)

1957-ben lett a Magyar Rádió munkatársa és az ott végigdolgozott évtizedek alatt nagyon sokat tett a zenekultúra terjesztéséért. A Rádió Nemzetközi Zenei Műsorcsere rovat vezetőjeként, Európa számos rádiójában megfordult, sok város zenei életéről készített műsort és a Magyar Rádió meghívására érkezett világhírű művészekkel nemcsak hivatalos, hanem baráti kapcsolatot is ápolt. Személyes emlékeit, anekdotáit is felhasználta egyik legkedvesebb, a Mi a titka? című több évtizeden át futó műsorában, amelyet a Kossuth Rádió közvetített. Évtizedeken keresztül nagy szeretettel és lelkesedéssel vett rész a Ki nyer ma? műsorában, később ennek utódműsorában a Katolikus Rádióban. Számtalan egyéb zenei műsor szerzője, szerkesztője, műsorvezetője, ismeretterjesztő tanulmányok írója, a TIT Szabadegyetemének előadója volt. Korszakos munkásságát Erkel-, Ezüst Toll- és Szabolcsi Bence-díjjal ismerték el.

Több generáció nőtt fel az ő műsoraiból tanulva, és szakértő, szellemes és mindvégig emberi előadásainak hatására kezdte érteni és szeretni a klasszikus zenét. Meixner Mihálynak köszönhetően a magyar rádióhallgató a karosszékéből hallgathatott számtalan színvonalas produkciót külföldi operaházakból és hangversenytermekből, megismerhette a jelentős európai városok zenei életét és kiváló kapcsolatainak köszönhetően sok világsztárt is.

Utoljára egy újévi bécsi koncert alkalmából hallhattuk hangját a Bartók rádión.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a rádió szerelmeseit és a komolyzene barátait. Az égi hangversenyteremben bizonyára kiemelt hellyel várják. Nyugodjék békében, drága Tanár Úr!

Címkék: Hírek, Nekrológ
2015.11.12.

Nyolcvannégy évesen elhunyt Várhidi Pál, az Aranycsapat egykori tagja és a mindössze harminckét esztendős Fülöp Márton, huszonnégyszeres válogatott labdarúgó. Mindkettejük távozása csapás a magyar labdarúgás számára.

Nincs ez így jól.

Nem lehet hozzászokni az elmúláshoz. Elment ma egy harminckét éves kapus Fülöp Márton és egy legenda Várhidi Pál.

Rettenetes.

Búcsúzunk egy legendától és egy mindössze harminckét esztendős játékostól. A magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja Várhidi Pál és egy fiatalember, Fülöp Márton, aki előtt ott lehetett volna még az egész élet, sok-sok győztes meccsel, hagyott ma itt minket.

Nincs ez így jól.

Tudjuk, mindannyian tudjuk jól, hogy az elmúlás része az ember életének, de ezt akkor sem lehet megszokni, ezt nem lehet csak úgy feldolgozni.

Várhidi Pál az elmúlt esztendőkben idős kora miatt már háttérbe vonult, ám ő ennek ellenére is része volt a magyar labdarúgásnak. Tagja volt az Aranycsapatnak, játékosként és edzőként is bajnok volt az Újpesttel, sőt szakvezetőként egészen a Bajnokcsapatok Európa Kupájának (ma Bajnokok Ligája) elődöntőjéig vezette a lila-fehéreket. Ma egy magyar csapat és magyar edző számára utánozhatatlan siker. Főszereplője volt a magyar labdarúgásnak, amelynek most már legendája lett.

Fülöp Márton harminckét éves volt. Harminckettő. Minden esztendő mázsás súlyként szakad ránk. Ilyen fiatalon egy ember, egy sportoló egyszerűen nem halhat meg. Nem lehet. Tudtuk jól, hogy Fülöp Márton beteg és küzd az életéért. Bíztunk benne és szurkoltunk neki, mint korábban a pályán, hogy ismét győzzön, hogy élete legnagyobb diadalát ünnepelhesse. Két esztendővel ezelőtt mosolyogva nyilatkozott az NSO TV-nek arról, hogy jól van és, hogy a gyógyulásával erőt akar adni mindenkinek, aki hasonló betegségben szenved, mint ő. Fülöp Márton a válogatottban huszonnégy alkalommal szerepelt. A legtöbbet akkor, amikor Várhidi Péter – Várhidi Pál fia – volt a szövetségi kapitány.

Búcsúzunk egy legendától, a magyar labdarúgás pótolhatatlan alakjától és egy harminckét esztendős játékostól. Ma, amikor arra készültünk, hogy a sikerről, a győzelemről szólnak majd a hírek. A győzelemről, amelyben Várhidi Pál és Fülöp Márton egyformán hittek, amiért folyton küzdöttek.

Egészen a mai napig.

Nélkülük, de értük is kell ma tisztességgel harcolni Norvégiában. Hogy a válogatott mostani tagjai elmondhassák magukról, hogy Várhidi Pál és Fülöp Márton is büszke lenne rájuk.

2015.08.10.

A genetikus lánya, Czeizel Barbara hétfő reggel tájékoztatta az MTI-t, hogy édesapja a hajnali órákban meghalt. Az ország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb tudósa hosszú ideje küzdött a leukémiával, és hiába volt a kemoterápia, vagy Czeizel utolsó nyilatkozatai arról, hogy utolsó csepp erejét is összeszedi, küzd, mert élni akar – az ismert genetikus 81 éves korában távozott az élők sorából.

 Az 1935. április 3-án született Czeizel Endre első generációs értelmiségiként szerezte diplomáját 59-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A végzés után közel 11 évig, 69-ig volt az országos Közegészségügyi Intézet kutatója, miközben mellékállásban a János Kórház szülészeti osztályán dolgozott. 1973-ban a humángenetikai és teratológiai laboratórium főorvosa a lett, 96-tól pedig a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójává nevezték ki, ahol egészen nyugdíjazásáig (1998) tevékenykedett. Noha egész életében nőgyógyásznak készült, egy továbbképzés teljesen megváltoztatta az életét. Onnantól egyetlen célja volt: genetikai vizsgálatokon keresztül kutatni és megelőzni a különböző veleszületett betegségeket. 2000-ben Kennedy-díjjal méltatták az Egyesült Államokban egyik legfontosabb kutatási eredményéért: Czeizel rájött, hogy a folsavat tartalmazó magzatvédő vitaminnal megelőzhető, hogy a baba nyitott gerinccel jöjjön a világra. A díjat tudós berkekben egyébként a Nobel-díj előcsarnokaként szokás emlegetni. Noha a magzatvédő vitamin eredetileg nem az ő, hanem Richard Smithells gyerekgyógyász gondolata volt még 1980-ban, a magyar tudós igazolta, hogy a megfelelő vitaminok kombinálásával akár 90 százalékos biztonsággal védheti ki a vitamint szedő kismama a terhesség alatt kialakuló velőcsőzáródási rendellenességet. A forradalmi innovációról szóló – Dudás István nőgyógyásszal közösen írt – tanulmánya a világ leghíresebb orvosi folyóiratában, a New England Journal of Medicine nevű lapban jelent meg. A magzatvédő vitamin bejárta a világot, de amíg az Egyesült Államokban példátlan népszerűségnek örvend, addig nálunk a terhes nők csupán 10 százaléka szedi.

Czeizel tagja volt a MTA-nak, elnöke a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, szakértője az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO), a washingtoni Humángenetikai Világkongresszus munkáját pedig alelnökként segítette. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, amit 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje követett, 2014-ben pedig átvehette az életművéért járó Semmelweis-díjat. Saját bevallása szerint a legnagyobb elismerés viszont az volt, hogy innovációja segítségével több tízezer édesanya hozhatott világra egészséges gyermeket.

2015.07.02.

Kincsem és Imperiál után a következő magyar csodaló Overdose. Gyakorlatilag világsztár volt, amolyan „lóceleb”. Legalábbis a bulvármédia számára, mert eladható volt a sztorija. De ennél sokkal többet tudott, valódi teljesítmény volt mögötte. Tegnap délután, súlyos betegségben, egy németországi tenyésztelepen elpusztult.

Overdose 10 éves volt, első versenyét kétesztendős korában, 18 hosszal nyerte meg. Sorozatban hozta fölénnyel a versenyrekordokat, egymás után 12 alkalommal volt veretlen. 2008-ban a világranglista harmadik helyezettje lett, de egy patairha-gyulladás megtorpantotta a karrierjét. 

Tulajdonképpen ekkor indult be a médiakarrierje, ami már nem csupán a teljesítményről szólt: aggódtunk érte, hosszadalmas lábadozását különböző rémhírek árnyékolták. Közben megtudtuk, hogy nevét – aminek jelentése Túladagolás - a tulajdonos lányának köszönheti. de szóba került az Obsession – vagyis Megszállottság - és az Orient Expressz is,ám ezek a nevek már foglaltak voltak. Mivel az Overdose-t túl hosszúnak találták a lovászok, Dóznak becézték. 2010-ben tért vissza, de két megnyert futam után csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén. Egy évvel később viszont ismét győzött, mégpedig Hoppegartenben, majd a Haydock Parkban és a Royal Ascoton is újfent bizonyította egyedülálló tehetségét: utóbbi helyszínen a negyedik helyen ért célba. 2011. november 13-án, Rómában futott utoljára, és akkor győzött. Ezután Németországba került fedezőménnek. A ló értékét másfél milliárd forintra is becsülték, ehhez képest fedezési díja csupán 1,2 millió forint volt.

Overdose státusza is elég zűrös volt: tulajdonosa 2009. április 30-ig Mikóczy Zoltán, aki eleinte nem is tudta, mekkora kincs van a birtokában. A külsőre jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért vásárolta. 2009. május 1-jétől egy szindikátus tulajdonába került, melynek Mikóczy Zoltán mellett rövid ideig még két tagja volt, de aztán Mikóczy ismét egyedüli tulajdonos lett. 2010 -ben megalakult OVERDOSE Vagyonkezelő Kft., melynek egyetlen vagyona az alapításkor az 1,5 milliárd forintra értékelt versenyló volt. Ennek a társaságnak a tulajdonrészéből vásárolt az öt cégből álló befektetői csoport. Mikóczy Zoltán tulajdonrésze 50%-ra csökkent, a másik 50% jogán az öt új társtulajdonos osztozott, 10–10%-ban. Az öt új tulajdonos cég és képviselői: Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, Demján Sándor, az Euroinvest Zrt. alapítója, Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, és Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese. A ló 50%-os tulajdonjogát az érintett cégek kétszáz millió forintért vásárolták meg.

Mellékszál ugyan, de Overdose felfedezőjét, Mikóczy Zoltán nemrég letartóztatták. A gyanú szerint egy cukorral kereskedő bűnszervezet tagja volt. A banda 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el.

A világklasszis csodalóról még életében dokumentumfilm készült, könyvet írtak róla és megihletett több festőművészt is. Zsokéja valamennyi versenyét piros-fehér-zöld mezben futotta.

Overdose 13. győzelme, link: 

https://www.youtube.com/watch?v=7MnNj_OdxaE

Ezeket a cikkeket olvastad már?